Wiosna w jedzeniu

Wersja do wydruku   

Pacjenci spożywali codziennie 30 ml oliwy z oliwek, węglowodany, warzywa i owoce do każdego posiłku oraz 30 gram orzechów.

Dieta nie była dodatkowo suplementowana preparatami witaminowymi. Grupę kontrolną stanowili pacjenci po przeszczepach stosujący niskotłuszczową dietę, tradycyjnie zalecaną u pacjentów po przeszczepach.

U pacjentów stosujących dietę śródziemnomorską zaobserwowano redukcję cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL. Jednocześnie nie obserwowano spadku stężenia cholesterolu frakcji HDL (dobry cholesterol) w osoczu.

Ten stan rzeczy przypisany został ograniczeniu, ilości glukozy w diecie, oraz stosowaniu tłoczonej na zimno oliwy z oliwek.

Przeprowadzone badania dowiodły, że dieta typu śródziemnomorskiego może być wykorzystana w postępowaniu po przeszczepie jako dobry i tani sposób ograniczenia szybkości rozwoju patologicznych zmian naczyniowych u biorców nerki.

 

Czy powinienieś pomysleć o zmianach w swoim jadłospisie?

opr DS ,1P

Komentarze

Brak komentarzy do tego artykułu

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Projektowanie stron SSI